Volg hier onze updates omtrent de maatregelen rond het Covid-19 virus

Visie op wonen en zorg

Woonzorgcentrum Morgenster vzw biedt op vandaag aan 63 bewoners huisvesting, kwaliteitsvolle zorg en een gevarieerde ontspanning. De ligging binnen een prachtige parkomgeving maakt ons centrum bijzonder.

Het wonen van ouderen staat centraal in Morgenster. Een "nieuwe thuis" weerspiegelt zich in de aankleding van de ruimtes, een programma dat het dagritme volgt en het beluisteren van de wensen van de bewoners.  

Wanneer de zorgbehoevendheid toeneemt, staat een gemotiveerde en deskundige ploeg van medewerkers klaar om samen te zoeken naar gepaste antwoorden. Hierbij kenmerken gastvrijheid, respect en aandacht voor de totale persoon hun begeleidingsstijl.

inkomhal WZC Sint-Jozef

Het behouden en verstevigen van banden met familie, vrienden en kennissen vormen een sterk aandachtspunt binnen onze organisatie. Dit vertaalt zich in tal van aspecten zoals het ontbreken van bezoekuren, de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten, een drankje te nuttigen in de bistro, enz. Familie, vrienden en kennissen zijn zo sterk betrokken op het leven in het woonzorgcentrum

De aandacht voor de spiritualiteit van de congregatie Zusters van Liefde J.M. krijgt een bijzondere plaats in tal van vieringen en persoonlijke begeleiding.

Historiek

Woonzorgcentrum Morgenster vzw is van oorsprong een initiatief van de congregatie Zusters van Liefde Jezus en Maria. Pieter Jozef Triest legde de kiem hiervan in 1803 in Lovendegem nabij Gent. Sindsdien ontplooiden de zusters een uitgebreid net van activiteiten, over de grenzen van landen en continenten heen.

De geschiedenis van Morgenster vzw is sterk verbonden met de geschiedenis van AZ Alma (het vroegere Elisabeth Ziekenhuis, op vandaag de polikliniek van AZ Alma).

In 1929 werd het oorspronkelijke gebouw op de huidige site gebouwd en ingericht als sanatorium. Vermeldenswaardig is het jaar 1988 waarin door de reconversie van de ziekenhuisbedden (V-dienst) 28 V-dienstbedden RVT-bedden werden.

In 1996 viel de beslissing om de RVT-bedden niet langer in het ziekenhuis zelf te houden, maar wel binnen een bestaand gebouw op het domein van het ziekenhuis. De keuze viel al snel op het kloosterhuis ’huize Morgenster’, dat gebouwd was voor zieke en zorgbehoevende zusters van de zustergemeenschap.

Van september tot december 1996 werden de nodige aanpassingswerken gedaan aan het gebouw om tegemoet te komen aan de normeringen en de wettelijke bepalingen, o.a. een oproepsysteem, branddetectie, schilderwerken, ...

Op 27 december 1996 verhuisden 20 bewoners uit het ziekenhuis naar het Rust- en Verzorgingstehuis Morgenster. De 12 overige bewoners waren de zorgbehoevende zusters die reeds woonachtig waren in ’huize Morgenster’.

Op 1 januari 1997 was de officiële opstart van RVT Morgenster een realiteit, een rusthuis met een capaciteit van 32 woongelegenheden.

Precies 200 jaar na haar oprichting nam het bestuur van de Congregatie Zusters van Liefde de beslissing in deze regio een stap terug te zetten en het bestuur over te dragen aan een nieuwe, jonge generatie van professionele leken. Als gevolg hiervan werd op 30 mei 2002 de netwerkorganisatie Tabor vzw opgericht.

Op 1 april 2004 werd RVT Morgenster onder de hoede genomen van de algemeen directeur van RVT Sint-Jozef te Gent. In 2006 wordt ook ZC Sint-Vincentius te Zaffelare opgenomen. Dit resulteerde in de groep 'Wonen met zorg' die op vandaag een overkoepelend directiecomité, staf en administratieve dienst kent.

Op 1 januari 2009 veranderde de naam: RVT Morgenster werd WZC (woonzorgcentrum) Morgenster vzw.

Op 13 februari 2009 vond de officiële opening van de eerste fase van het nieuwe woonzorgcentrum plaats - een nieuwe vleugel met 30 woongelegenheden - waardoor er nu 62 bewoners gehuisvest konden worden. Hiervan wonen 34 bewoners binnen een eenheid 'wonen met verhoogd toezicht'.

In een volgende fase werd een tweede vleugel met 33 kamers woonzorgcentrum en 5 kamers kortverblijf gebouwd, een spiegelbeeld van de vleugel van 2009. Op 1 december 2014 verhuisden de bewoners van het oude gedeelte naar deze nieuwe vleugel. Zo zijn er nu 2 eenheden 'wonen met verhoogd toezicht' beschikbaar.

Tegelijk met fase 2 startte de bouw van 32 assistentiewoningen. Sinds 1 juni 2015 worden deze woningen verhuurd.

De oude vleugel van het woonzorgcentrum werd afgebroken en de resterende ruimtes werden omgebouwd tot een dagverzorgingscentrum dat sinds 2 januari 2016 operationeel is.

WZC Morgenster VZW © 2021
Webdesign thinline.be